Çelik Konstrüksiyon Nedir? - Prefabrikten

Çelik Konstrüksiyon Nedir? Avantajları Nelerdir?

Dayanıklılığı ve uzun ömürlü kullanımı ile yapı sektöründe öne çıkan çelik konstrüksiyon nedir biliyor musunuz? Çelik malzemenin başrol oynadığı çelik konstrüksiyon yapılar ile güvenli ve dayanıklı bir yaşam alanının keyfini çıkarabilirsiniz. Peki çelik konstrüksiyon ne işe yarar ve yapıda çelik konstrüksiyon kullanmanın avantajları nelerdir?

Çelik Konstrüksiyon Nedir?

Çelik konstrüksiyon ne demek sorusunun cevabı, taşıyıcı sistemin tümünün çelikten üretildiği yapılardır. Bilindiği üzere betonarme yapılardsataşıyıcı sistem genellikle beton veya betonarme elemanlardan oluşur. Çelik konstrüksiyon yapılarda ise çeliğin hafif, dayanıklı ve esnek yapıdaki özelliklerinden faydalanır.

Çelik evlerde ve prefabrik yapılarda kullanılan paslanmaz çelik saclar, çelik konstrüksiyonun ana malzemesidir. Esasında bir yapım tekniği olan çelik konstrüksiyon, yapın ihtiyaçlarına göre yapı isleketinin önceden hazırlanmasıdır. İnşaat sürecini hızlandıran çelik kullanımı, daha az malzeme eşliğinde çelik yapının pratik ve hızlı şekilde tamamlanmasını sağlar. Peki tüm işlevleri ile çelik konstrüksiyon yapı ne işe yarar?

Çelik Konstrüksiyon Ne İşe Yarar?

Çelik konstrüksiyon tekniğinin temel işlevi, bina yük ağırlığını dengeli şekilde taşımaktır. Bilindiği üzere tek başına beton kullanımı, dinamik yüklerin taşınması ve yüksek yapıların inşa edilmesinde yeterli değildir. Bunun nedeni ise betonun çekme ve eğilme kuvvetine karşı zayıf özellikte olmasıdır. Bundan dolayı bina yükünün taşınması için sağlam ve yüksek dirençli çelikten yararlanması gerekir.

Çelik konstrüksiyonun diğer işlevlerini de şöyle sıralayabiliriz:

  • Bina yükünün dengeli şekilde taşınmasını sağlar,
  • Hafifliği ve yüksek direnç özelliğiyle ağır ve yüksek katlı bina yükünü taşır,
  • Korozyon ve diğer dış etkenlere karşı yapı dayanıklılığı ve güvenliği sunar,
  • İnce kolonlar ile geniş açıklıklı malzemeler ile yüksek katlı binaların şıklık ve fonksiyonellik katar,
  • Modern, dayanıklı ve şık-estetik yapıların üretilmesini sağlar,
  • Hızlı montaj ve kurulum sayesinde projenin zamanında teslim edilmesine olanak tanır,
  • Kontrollü üretim sürecine sahip olmasıyla malzemelerin temini ve birleştirilmesindeki hataları önler.

Çelik konstrüksiyon ne işe yarar sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de merak edilen diğer soruları yanıtlayalım.

Çelik Konstrüksiyon Malzemeleri

Kolon, kiriş gibi ana taşıyıcı elemanlarının tümünün çelikten olması, dayanıklı bir yapıyı beraberinde getirir. Çelik konstrüksiyon yani çelik yapılarda kullanılan başlıca dayanıklı malzemeler ise ağır ve hafif çelik kategorisinde yer alır. Ağır çelik kategorisindeki malzemeler; I,T ve H profilleri, kalın çelik levhaları, endüstriyel sanayi boruları ve S355JR kalitesindeki yüksek mukavemetli çeliklerdir.

Hafif çelik kategorisinde yer alan malzemeler de şöyledir; galvanizli (U-C profil) profiller, ince çelik levhalar ve sandviç paneller. Hafif çelik ve ağır çelik kategorisinde yer alan tüm çelik malzemeler, yapının temel özelliklerine göre kullanılır. Örneğin prefabrik yapılarda genellikle hafif çelik kategorisindeki sandviç paneller ve hafif çelik çerçeve elemanları seçilir.

Hafif çelik malzemeyi içeren Prefabrik Ev Modelleri ile birlikte Hafif Çelik Evlere göz atabilir, çelik yapıların avantajlarını tercih edebilirsiniz.

Çelik Konstrüksiyon Nerelerde Kullanılır?

Çelik konstrüksiyon nedir sorusu ile beraber bu yapıların nerede kullanılacağı merak edilir. Çelik konstrüksiyon kullanım alanları şu şekildedir;

  • Endüstriyel tesislerde,
  • Hangarlarda,
  • Spor tesislerinde,
  • Depolarda,
  • Köprü ve tünellerde,
  • Stadyumlarda,
  • Büyük balkon ve terasların sundurma çatılarında,
  • Geniş üretim atölyelerinde,
  • AVM’lerde,
  • Yüksek katlı binalarda,
  • Açık otopark sundurmalarında,
  • Çelik evlerde kullanılır.

Görüldüğü üzere yüksek katlı çoğu binada çelik malzemeden yararlanılır. Bunun nedeni elbette çelik malzemenin sağlam yapıda olmasıdır. Ayrıca yüksek katlı binaların, yatay ve dikey yüklerin etkilerine dayanıklı şekilde inşa edilmesi gerekir. Bina ağırlığı dışında rüzgar, deprem, korozyon gibi etkenlere karşı yapının güçlendirilmesi oldukça önemlidir.

Özellikle deprem kuşağında yer alan Türkiye gibi ülkelerde artık çelik yapıların dayanıklı ve uzun ömürlü kullanım sunan etkilerini kullanmak gerekecektir. Peki çelik konstrüksiyon yapı avantajları nelerdir?

Çelik Konstrüksiyon Kullanmanın Avantajları

Çelik konstrüksiyon; hızlı montaj, hafiflik, uygun maliyet gibi birçok avantajı içerir. Şimdi bu avantajları detaylandıralım:

●      Uzun Kullanım Ömrü

Çelik yapılarda, aşınmalara ve korozyona karşı dayanıklı ve paslanmaz çelik kullanılır. Modüler evlerde, ağır- hafif çelik evlerde ve prefabrik evlerde kullanılan dayanıklı malzemeler, yapının ömrünü de uzatır. Pek çok etkene karşı dirençli olan çelik yapılar, uzun yıllar yapı güvenliğini teminat altına alır.

Çelik konstrüksiyon ev ömrü ne kadardır sorusunun cevabı ise ortalama 50 ila 100 yıl arasındadır. Tabii ki çelik yapıların kullanım ömrünü etkileyen birkaç faktör söz konusudur. Bunlar; kullanılan çelik malzemenin niteliği, yapının bulunduğu çevre koşulları ve yapı mühendisliği-tasarımıdır. Kaliteli ve doğru malzeme kullanımı ile birlikte yapı yüklerinin doğru tasarlanmasını sağlayan bir mühendislik, çelik yapının kullanım ömrünü de uzatır.

●      Zaman ve Maliyetten Tasarruf

Çelik yapılar, ihtiyaçlara göre önceden üretilen fabrikasyon malzemelerden oluşur. Yani bu malzemeler, fabrikadaki hassas üretim süreçlerinden geçerek hazır hâle gelir.  mBu üretim yöntemi, sahada yapılacak işlemleri de en aza indirir ve malzemelerin şantiyeye geldiğinde hızlı bir şekilde montajlanıp birleştirilmesine imkân sağlar.

Fabrikasyon üretimde kullanılan modern ekipmanlar sayesinde ise malzemeler standartlara uygun ve hatasız üretilir. Bu da çelik yapının kalitesini artırır. Ayrıca fabrikasyon süreci kapalı alanlarda gerçekleştiğinden hava koşullarından etkilenmez. Bu durum, özellikle zorlu iklim koşullarında şantiye projelerin aksamadan devam etmesini sağlar. Sahada yapılan işler azaldığı için de inşaat işçilik maliyetleri düşer. Yine montaj sürecinde uzman ekiplerin varlığı da zamandan tasarruf avantajını beraberinde getirir.

●      Sürdürülebilir Özellikte Olması

Çelik yapıların, betonarme yapılara göre çevre dostu olmasının nedeni ise hem üretim ve hem de kullanım açısından çevresel etkiler en aza indirmesidir. Bilindiği üzere çelik, geri dönüştürülmeye uygun bir malzemedir. Bu özelliği sayesinde sürdürülebilir inşaat projelerinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca çelik yapılar, geleneksel yapılara göre daha hızlı bir montaj sürecine sahip olduğundan daha az enerji kullanımı da görülür.

Çelik yapı projesi, taşınabilirlik ve yeniden kurulum özelliğiyle de sürdürülebilir bir inşaat projesidir. Tekrar bir inşaat sürecine gerek olmadan bir başka proje için tekrar kullanılabilir ve kaynak tasarrufu da sağlar.

Çelik konstrüksiyonun çevre dostu olmasının bir diğer nedeni ise daha hafif yapıda üretilmesidir. Özellikle hafif çelik, malzeme kullanımı açısından betonarme yapılardan çok daha tasarruflu bir tercihtir. Bu özelliği sayesinde fazla kaynak kullanımını engeller ve çevre yükünü de en aza indirir.

●      Dayanıklılık Özelliği

Buraya kadar sıklıkla söz ettiğimiz dayanıklılık unsurunu biraz daha detaylandıralım. Çelik yapıların dayanıklı olmasını sağlayan temel etken çelikteki fiziksel ve kimyasal özelliklerdir. Öncelikle çelik, korozyonu önleyici kaplamalar kullanılarak korozyona ve paslanmaya dirençli hâle getirilir. Yine çelikteki alaşım maddeleri de yüksek dirence sahip olmasını destekler.

Çelik yapıya dayanıklılık kazandıran bir diğer unsur ise fabrikada hassas üretim standartlarına sahip olmasıdır. Kontrollü üretimi beraberinde getiren bu standartlar sayesinde her bir malzeme ve birleştirme adımı, kontrollü şekilde planlanır. Kontrollü üretim ile her bir eksiklik veya hata önceden tespit edilir. Bu da yapı elemanlarının zayıf ve eksik üretilmesini engeller. Çelikte kullanılan alaşım malzemeleri ve kaplamaları sayesinde;

  • Deprem gibi dinamik etkenlere karşı yıkılma riski oldukça azdır,
  • Rüzgar, kar yağışı ve yağmura karşı dirençli olmasıyla uzun kullanım ömrüne sahiptir,
  • Paslanma ve deformasyonlara karşı güçlendirildiği için bakım masrafları da oldukça azdır,
  • Betonarme yapılara göre daha hafif olmasından dolayı temel ve zemin üzerinde daha az yük oluşturarak yapının dayanabileceği yükleri taşır.

Çeliğin güçlendirilmiş şekilde yapılarda kullanımı, yapının uzun ömre sahip olmasını da doğrudan etkiler.

●      Şekillendirilebilir Tasarım

Çelik yapı avantajlarından bir diğeri ise farklı proje tasarımlarına olanak sağlamasıdır. Yani çelik konstrüksiyon, tasarım esnekliği sayesinde şekillendirilebilir ve en karmaşık mimari projelerde dahi kullanılabilir özelliktedir. Bu esneklik, hem estetik hem de işlevsellik açısından benzersiz mimari projelerinin ortaya çıkmasını da sağlar.

Örneğin; stadyumlar, yüksek katlı dayanıklı plazalar, modern köprü-tüneller ve kültür merkezleri, çelikten yapılarak esnek ve özgün tasarımda üretilir. Mesela her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan Paris Eiffel Kulesi, çelikten yapılan benzersiz ve dayanıklı tasarımlar arasındadır. Kısacası çelik malzeme, tüm teknik özellikleriyle birlikte estetik ihtiyaçları ve istekleri karşılayan özelliğiyle de ön plandadır.

Çelik konstrüksiyon nedir, nasıl yapılır ve avantajları nelerdir sorularına yanıt verdik. Prefabrik, hafif çelik ve modüler çelik evler ile pek çok müşteriye hizmet veren Prefabrikten aracılığıyla istediğiniz çelik eve kavuşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir