Arsaya Prefabrik Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Arsaya Prefabrik Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Prefabrik ev yapımı ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de hangi arsaya bu evlerin monte edilebileceğidir. Prefabrik evler taşınabilirlik özelliğine rağmen her araziye prefabrik ev yaptırılamaz. Peki arsaya prefabrik ev yapma şartları nelerdir? Prefabrik ev yapmak için imar izni gerekir mi? Tüm merak ettiklerinizi sizin için cevapladık!

Prefabrik Ev Hangi Arsaya Yapılır?

Prefabrik evler, bilindiği üzere fabrikada üretilip belli bir araziye veya arsaya taşınır. Ülkemizde prefabrik ev yapma şartlarından biri, imar durumu olup imar izni alınan arazilerin seçilmesidir. Buradan hareketle diyebiliriz ki imarsız arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusunun cevabı hayırdır. Geleneksel yapılarda olduğu gibi prefabrik yapılar için de belediyeden imar izni gereklidir.

Alınan her arsaya prefabrik yaptıramayacağını da bilmek gerekir. Örneğin, arsa veya arazinin kaç metrekarelik olduğu önemli bir göstergedir. Köy bölgesinde yer alan bir arazinin kaç metrekarede inşa edileceğine karar vermek gerekir. İmarlı arsaya prefabrik ev yaptırmanın belli şartları vardır. İşte imarlı arsaya prefabrik yapı inşa etmenin bazı şartları!

İmarlı Arsaya Prefabrik Ev Yaptırma Şartları

İmarlı bir arsaya veya araziye prefabrik ev taşımak için aşağıdaki unsurların tamamlanması lazımdır:

●      İmar Durumu ve Ruhsat İzni

Geleneksel yapılarda olduğu gibi prefabrik yapılarda da imar durumunun olması şarttır. İmar durumu, ilgili arsanın imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl ve ne şekilde kullanılabileceğini gösterir. Arsaya yapılacak prefabrik ev, imar durumu belgesindeki detaylara göre üretilir ve monte edilir.

●      İnşaat İzni

Prefabrik ev inşaatı almak için arsanın bulunduğu belediyeye başvurmak gerekir. Belediyeye başvuru yaparken imar durumu belgesi ile birlikte mimari proje detayları, zemin etüdü raporu, elektrik-su projeleri, yapı ruhsatı başvuru formunu sunmak gerekir.

●      Zemin Etüdü

Yapılarda zemin etüdü, arsanın üzerine yapılacak yapının güvenliğini ve uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılır. Zemin etüdü incelemesi, yapının temel tasarımı için de gerekli bilgileri sunar. Zemin etüdünün inceleme raporu, belediye tarafından istenir.

●      Çevreye Uygunluk Çalışmalarının Yapılması

Betonarme yapılardaki gibi prefabrik evlerde de çevreye uygunluk kriterine önem verilir. Seçilen ev modelinin çevreye uygunluğu açısından peyzaja dikkat edecek şekilde düzenleme yapılmalıdır. Doğaya zarar vermeyecek şekilde seçilen prefabrik ev istenilen araziye monte edilebilir.

●      Su, Elektrik ve Kanalizasyon Bağlantılarının Kurulması

Kullanıma hazır bir prefabrik evin mutlaka elektrik-su, kanalizasyon ve yalıtım bağlantılarının kurulması gerekir. Bu doğrultuda, ilgili işlemler için yetkili kurumlara başvurarak bağlantıların tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Arsaya prefabrik ev yapma şartlarına dair bilinmesi gerekenleri sıraladık. Şimdi de prefabrik yapı izinleri için gereken aşamalardan söz edelim.

Prefabrik Yapı İzinleri Nelerdir?

Prefabrik ev yaptırmak için gerekli izinlerin tümü, belediyeden alınır. Öncelikle yapının inşaatı için arsanın imar durumunu öğrenmek gerekir. Arsanın bulunduğu bölgenin belediyesine başvurarak imar durumu ile ilgili bilgiler öğrenebilirsiniz. Yine e-devlet üzerinden de arsa imar durumu sorgulaması yapabilirsiniz.

Prefabrik ev için ruhsat gerekli mi sorusuna da cevap verelim. Prefabrik yapı izinlerinden bir diğeri ruhsattır. İmarlı arsa veya araziye monte edilen prefabrik evlere geçici bina ruhsatı verilir. Bunun nedeni, bu evlerin modüler yani sökülüp çıkarılabilir özellikte olmasıdır.

Prefabrik evlerin üretim izinleri denince yapının geçici bir yapı olarak değerlendirildiği ve kalıcı inşaatlardan farklı bir sürece sahip olduğu için özel bir prosedüre dayandırıldığı düşünülür. Oysa ki prefabrik yapı izinlerinin önemli bir bölümü, betonarme yapılar ile aynı şekildedir.

Prefabrik evlerin kurulumu için arsanın bulunduğu belediyelerden geçici ruhsat ile birlikte altyapı bağlantılarına dair de izinlerin alınması gerekir. Prefabrik evlerin ruhsat süreçlerinde dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise evin altyapı bağlantılarıdır.

Özellikle su, elektrik, kanalizasyon gibi altyapı sistemlerinin güvenli ve düzenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli izinlerin de alınması önemlidir. Aynı zamanda, prefabrik evlerin dayanıklılığı ve güvenliği açısından üretim aşamasında belirli standartlara uygun üretim yapıldığına dair sertifikalara sahip olmak gerekir. Bazı bölgelerde ise deprem, yangın veya diğer doğal afetler için güvenlik standartları doğrultusunda ek izinler gerekebilir. İşte prefabrik evler için istenen izinler bu şekildedir. Şimdi arsaya prefabrik ev yapma şartları ile ilgili merak edilenlere geçelim.

Prefabrik Ev İçin Gerekli Evraklar

Prefabrik ev modellerinin inşaatı için geleneksel yapılardaki gibi birtakım evraklar gereklidir. Bu doğrultuda prefabrik ev için gereken belgeleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Geçici bina ruhsat belgesi
  • İmar durumu belgesi
  • Mimari proje-Harita plan örneği
  • Elektrik ve su tesisatı proje belgeleri
  • Isı ve su yalıtım raporları
  • Çevre düzeni planları

Köye Prefabrik Ev Yapma Şartları

Prefabrik ev modelleri, şehir içinde ve köyde kurulmaya uygun yapılardır. Öncelikle köy arazisine prefabrik ev yaptırmak için ruhsat alınmayacağını belirtelim. TBB web sitesinde yayınlanan İmar Kanununun 27. maddesine göre;

Belediye ve mücavir alanlar dışında köylerin köy yerleşik alanlarında, civarında ve mezralarda yapılacak konut, entegre tesis niteliğinde olmayan ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köyde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, köy fırını, köy kahvesi, köy lokantası, tanıtım ve teşhir büfeleri ve köy halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatiflerin işletme binası gibi yapılar için yapı ruhsatı gerekmez. Bununla beraber köyde prefabrik ev için zemin etüt ve yapı projesinin ilgili bölge valiliği tarafından incelenmesi ve muhtarlıktan da yazılı izin alınması gerekir.

Ayrıca inşa edilecek prefabrik yapıların köydeki yöresel doku ve mimari özelliklere, fen, sanat ve sağlık kurallarına uygun şekilde yapılması gerekir. Bu doğrultuda, köy mimarisine uygun köy prefabrik ev modellerine göz atmak doğru bir seçim olacaktır. Söz konusu ev modelleri, köye uygun yapılarda olması sebebiyle köy mimarisine de uyum sağlar. Köydeki prefabrik eve doğalgaz abonesinin uygun olup olmadığı da merak edilir. Isınma sorununu ortadan kaldırmak amacıyla köy prefabrik evine doğalgaz hattı çekilebilir.

Tarlaya Prefabrik Ev Yaptırılır Mı?

Tarla arazisine veya arsaya prefabrik ev yapılacaksa mutlaka imar planına uygun şekilde monte edilmesi gerekir. Öncelikle tarla arazisine prefabrik yaptırmayı düşünüyorsanız yasal prosedürlere göre en fazla 250 metrekarelik alana prefabrik yaptırabileceğinizi bilmelisiniz. Bu doğrultuda tek veya çift katlı prefabrik ev fiyatları ve modellerini araştırabilir, 250 metrekareden fazla olmayan evleri tercih edebilirsiniz.

Bazı bölgelerde belediyeler ya da il özel idareleri tarla arazisine konulacak prefabrik evler için belirli kısıtlamalar getirebilir. Bu kısıtlamalar; yapı yüksekliği, kat sayısı veya toplam alan ile ilgili olabilir. Ayrıca yapılacak prefabrik evin altyapı ihtiyaçlarını da dikkate almak gerekir.

Tarla gibi altyapı hizmetleri kısıtlı alanlarda; su, elektrik ve kanalizasyon bağlantılarını sağlamak için ek izinler ve uygulamalar gerekebilir. İlgili kurumlara başvurarak bu bağlantılar için izin almak, yapılacak evin konforlu ve yasal güvence altında olmasını destekler. Yine arsanın yola cephesinin bulunması ve bu durumda da arsa için %5’e kadar imar izninin alınması gerekir.

Arsaya Prefabrik Ev Yaptırma Maliyeti Ne Kadar?

Prefabrik ev maliyetlerini belirleyen birkaç kriter vardır. Bunlardan biri, prefabrik evin metrekaresidir. Farklı arazi ve arsalara uygun şekilde planlanan bu evler, farklı fiyatlandırma ile müşterilere sunulur. Tek ve çift katlı üretilen prefabrik yapılar, betonarme yapılara göre daha uygun fiyatlandırma içerir. Müşterinin ihtiyaçlarına göre de şekillenen prefabrik evlerde,

Arsaya prefabrik ev yaptırma şartları eşliğinde hangi arsaya prefabrik evin yaptıracağına değindik. Prefabrik evler hakkında merak edilen bir diğer konu olan prefabrik ev ömrü için Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar adlı bir diğer yazımıza göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir